През изминалата година сред руснаците още по-силно се е утвърдило мнението, че Владимир Путин е реалният държавен глава в Русия.

Това се показва от данните на най-голямата социологическа агенция „Левада център" при мащабно допитване.
Числото на руснаците, които смятат че премиерът Путин е по-влиятелен и ръководи държавата, се е удвоило дори и в годината, когато сдаде официално властта.

През февруари 2008 година 25% от запитаните са смятали, че влиянието на Путин напълно ще се запази дори и след като престане да бъде президент. Една година по-късно процентът на запитаните, които отговарят така е 45.

42% от руснаците пък смятат, че ако не се е увеличила, то поне властта на Путин е запазила мащабите си. Само 12% смятат, че реалната власт е съсредоточена в ръцете на президента Медведев.

В продължение на една година политолозите осъждаха въпрос кой ще бъде водещият в тандема Медведев - Путин.

В последно време се появяват тези, че Медведев ще се опита да измести своя предшественик като влияние. На новия президент му се наложи да вземе няколко изключително важни решение - като войната в Грузия и промяната в конституцията, касаеща срока на президентските пълномощия.

Точно обратното оказват обаче убеждения и нагласи сред самите руснаци.

От допитването на „Левада център" става обаче ясно, че рейтингът и на Медведев, и на Путин значително е пострадал в последните месеци.

Те остават традиционно високи, но няколко месеца поред се отбелязва тенденция към спад.
Преди всичко това се дължи на икономическата криза, която засегна вече пряко руските домакинства.