Европа се бори с рязък ръст на производството на синтетични наркотици като част от общата нелегална търговия, от което се печелят поне 30 млрд. евро годишно. Това обявиха от съдебната агенция на ЕС "Евроджъст", цитирани от "Франс прес".

Най-малко една трета от случаите на трафик, визирани от "Евроджъст" през последните пет години, са свързани с изкуствени субстанции като метамфетамин и други по-нови наркотици, посочва агенцията в нов доклад.

Престъпниците също са увеличили използването на "даркнета" и криптирани комуникации за продажба на синтетични наркотици по време на пандемията от коронавируса, след като светът отива все повече онлайн, уточниха от "Евроджъст", чието седалище е в Хага.

"Незаконният трафик на наркотици в ЕС общо взето нараства силно, като прогнозната стойност е най-малко 30 млрд. евро", се казва в изявление на "Евроджъст", придружаващо доклада, като се допълва: "Рязкото нарастване на производството на синтетични наркотици... създава нарастващи предизвикателства пред прокурорите в цяла Европа."

Броят на образуваните наказателни дела срещу трансграничен трафик в Европейския съюз почти се е удвоил между 2016 и 2020 г. до 562, като синтетиката съставлява една трета от тях.

Престъпниците често използват законови вратички относно химическия състав на синтетичните наркотици, за да затруднят доказването, че продават нещо незаконно, в "пречка за съдебното преследване", отбелязва "Евроджъст".

"Чрез бърза промяна на състава на химикалите, използвани за тези наркотици... или създаване на нови вещества, производителите се опитват да се възползват от законовите празнини и да избегнат съдебно преследване", добавят от агенцията.

Междувременно COVID-19 е стимулирал повече продажби на наркотици онлайн, "като организираните престъпни групи бързо се адаптират към онлайн среда, използвайки защитени комуникационни канали, криптотелефони, криптовалути и даркнет пазари", посочват още от европейската агенция.

Докладът на "Евроджъст" призовава за хармонизация между страните членки на ЕС относно законите за производството и употребата на такива синтетични вещества.

Той също така призова за по-добра координация по наказателното преследване на киберпрестъпления, увеличаване на финансовите разследвания, получаване обратно на активите на престъпниците и по-добро сътрудничество със страни извън ЕС.

Констатациите на "Евроджъст" идват седмица след като полицейската агенция на ЕС Европол заяви, че континентът е "в точка на пречупване" от безпрецедентен поток от наркотици, главно кокаин.