С обърнато на обратно българско знаме с червения цвятотгоре на летище "Чампино" в Рим бе посрещнат българският самолет на правителствената делегация, начело с премиера Бойко Борисов.

При вида на снимащите журналисти, домакините спешно са свалили знамето, обърнали го в правилната посока и са го издигнали отново - вече с белия цвят отгоре.
Секунди след това по стълбичката на самолета е слязъл и българският премиер, съобщава БНР.

На летище "Чампино" в Рим той бе посрещнат от посланик Атанас Младенов, Никола Калудов и дипломати от посолството в Италия и Светия престол.

Изненавдащо премиерът на Италия Силвио Берлускони присъства на откриването на паметника на Иван Вазов в Рим.
Това не беше планирано, но след срещата между българския премиер Бойко Борисов и Берлускони стана ясно, че домакинът ще уважи събитието.

България ще получи от Италия подкрепа за стратегическата цел - присъединяване към Шенген, стана ясно от изявленията на премиерите на България и Италия Бойко Борисов и Силвио Берлускони.

Берлускони каза, че му предстои разговор с председателя на Европейската Комисия Жозе Мануел Дурао Барозу, на който той ще представи ангажиментите, които България има по отношение на Шенген.

По време на визитата на премиера Борисов в италианската столица се разбра още, че държавната италианска енергийна компания Енел има интерес от участие в проекта „Белене".

Двамата премиери са се договорили още БНТ и телевизия RAI да разменят рекламни туристически клипове, с цел да се засили туристическия обмен.

Берлускони в свой стил не е пропуснал да отбележи, че той и Борисов имат най-високия рейтинг сред политиците в Европа - почти 70%.

Бойко Борисов ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу в сградата на Министерски съвет на Италия.

Утре, 22 май, министър-председателят Бойко Борисов ще бъде приет на аудиенция от Негово Светейшество Папа Бенедикт XVI. Двамата ще проведат разговор в частната библиотека на Светия Отец.
В програмата на премиера е предвидена среща и с държавния секретарна Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Тарчизио Бертоне.

По-късно премиерът ще отпътува за Авентския дворец, където ще се срещне с Великия магистър на Суверенния военен орден на МалтаНегово Височество принц Матю Фестинг. Ще бъде даден и официален обяд в чест на премиера Борисов.
Вечерта министър-председателят ще се срещне с българската общност в посолството на България в Рим.

В неделя премиерът и цялата българска делегация ще посетят базиликата „Санта Мария Маджоре" и църквата „Сан Винченцо и Анастазио", която е предоставена от Папа Йоан Павел II за служение на Българската православна църква.

На 24 май, в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, министър-председателят и водената от него делегация ще присъстват на церемония по полагане на венец и молебен на гроба на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе".

Днес стана ясно още, че предстои италианският премиер Силвио Берлускони да посети България на 13 юни. Тогава ще бъде открит паметника на италианския национален герой Джузепе Гарибалди в София.
Берлускони беше на официално посещение в България на 15 октомври 2009 г.