С парад Русия отбеляза 75 г. от обсадата на Ленинград по време на Втората световна война, информира АП.

Руският град Санкт Петербург отбеляза 75 г. от края на нацистката обсада на града с голям военен парад на централния площад.

Обсадата на града, тогава Ленинград, продължи близо две години и половина. Съветската армия изтласква нацистите на 27 януари 1944 г.

Снимка 402878

Източник: ЕПА

Няма точни данни за загиналите, но историците са съгласни, че повече от 1 милион жители на Ленинград са загинали от недохранване, въздушни и артилерийски удари по време на обсадата.

Днес повече от 2 500 войници и 80 бойни машини участваха на организирания от властите парад. По време на събитието имаше снеговалеж и температурите паднаха до -18 градуса по Целзий. Сред показаните машини беше и легендарният танк Т-34, който изигра ключова роля при разгрома на нацистите. Танкът се превърна в символ на страданието и военните успехи на руснаците срещу нацистите.

Снимка 402873

Източник: ЕПА

По време на обсадата повечето жители на града е трябвало да оцеляват с дневна дажба от само 125 грама хляб или друга храна, която можели да закупят или разменят на местните пазари след продажба на личните си вещи. Сред загиналите при обсадата е едногодишният брат на президента Владимир Путин. Руският лидер е роден след обсадата - 1952 г.

Днес Кремъл обяви, че Путин се е подписал под заповед за отпускане на 150 милиона рубли (2,3 милиона долара) за създаване на държавен музей и нова изложба за обсадата.

Руският лидер положи цветя по повод събитието.

Снимка 402876

Източник: ЕПА