Конституционният съд на Молдова подкрепи предложение за конституционна промяна от проевропейски депутати, според която официалният език на страната трябва да бъде наричан румънски вместо молдовски, информира BalkanInsight.

Съдът одобри проектозакон, предложен от 35 депутати. Предложението е инициирано преди две седмици от малка група депутати от Либералдемократическата партия на Молдова. То е подкрепено също и от други проевропейски депутати в парламента.

Най-висшата съдебна инстанция на страната поясни, че решението за изменение на член 13 от конституцията е "технически" въпрос, тъй като съдът през декември 2013 г. вече е обявил, че държавният език на страната е румънски.

Тогава съдът реши, че фразата "румънски език", използвана в декларацията за независимост от 1991 г., получава юридическо предимство пред фразата "молдовски език", използвана в конституцията.

Предложението за промяна сега трябва да бъде гласувано в парламента и да бъде одобрено от 2/3 мнозинство.

Но проруският президент Игор Додон разкритикува решението на съда и поиска референдум по въпроса.

"Можем да организираме референдум, за да попитаме гражданите какво е името на техния предпочитан език: румънски или молдовски", написа Додон във "Фейсбук".