Учените не са напълно съгласни дали кафето е добро или лошо за здравето, но съдия в Калифорния има категорична позиция - продавачите на кафе в щата трябва да предупреждават, че има опасност от рак, съобщава АП.

Виновникът е вредно химическо вещество по време на процеса по изпичане на кафето, който е известно, че е карциногенен. Това е центърът на 8-годишна съдебна битка между малка неправителствена организация и продавачите на кафе.

Съветът по образование и проучвания на отровите иска индустрията да премахне акриламида по време на процеса по изпичане на кафето - както го направиха производителите на чипс, когато бяха съдени преди години, или да предупреждават с етикети, че има опасност за здравето.

Индустрията, водена от Starbucks Corp, заявява, че нивото на химикала в кафето не е вредно и че рисковете са далеч по-малко от ползите.

Съдия Елиху Берле от Върховния съд в Лос Анджелис обяви, че продавачите на кафе не са представили солидни доказателства, че употребата на кафе е в полза на човешкото здраве.

Съдията пояснява, че ищците са предоставили доказателства, че консумирането на кафе увеличава риска от увреждане здравето на хората.

Националната кафе асоциация в САЩ обяви, че решението на съда няма да помогне за подобряване на общественото здраве, информира ДПА.

Съветът по образование и проучвания на отровите внесе съдебния иск срещу продавачите на кафе през 2010 г.

Съдебното решение не е окончателно, макар че е малко вероятно да настъпи промяна.