В Шри Ланка започва съдебният процес срещу генерал Саратх Фонсек, който до скоро беше ръководител на армията, но загуби проведените през януари президентски избори.

Под ръководството на Фонсеко през 2009 година беше разгромена групировкатаТигрите за освобождение на Тамил Еалам" или по-известни като тамилските тигри.
Противопоставянето между властта и сепаратистката организация продължи повече от 25 години и доведе до хиляди жертви.

Саратх Фонсек застава пред военен трибунал с обвинения в незаконна политическа дейност и военни престъпления. Повдигнати са обвинения е за организиране на държавен преврат и убийство на действащия в момента президент, но съдебният процес, който тръгва в момента, няма ги разглежда.

Генералът заявява, че всички обвинения срещу него са мотивирани политически и са с цел да се пресече възможността да участва в парламентарните избори, насрочени за април 2010 година.

Фонсек беше арестуван пред февруари месец, след като загуби президентските избори от настоящия държавен глава Махинд Раджапакс.

Съдебните заседания ще протичат при пълна секретност, като според кореспондента на БиБиСи дори пълните обвинения не са обявени публично.

„Тигри за освобождение на Тамил Еелам", накратко Тамилски тигри е името на една паравоенна организация и една политическа партия в Шри Ланка.
Тамилските тигри са актьор в гражданската война, която се водеше в Шри Ланка в продължение на 25 години. Те се борят за независимост на северните и източните територии на острова, които са населени предимно с етническата трупа тамили. Около 30 държави, сред които САЩ, Канада и ЕС причисляват Тамилските тигри към терористичните организации.