Тъй като хората извършват все повече дейности в космоса, те ще се нуждаят от ИТ ресурси по-близо до тях, за да избегнат дългите закъснения. В миналото е писано за стартиращи компании, които искат да поставят центрове за данни в орбита около Земята (като Cloud Constellation). По-рано през 2022 г. Lonestar Data Holdings обяви, че иска да изгради център за данни на Луната за архивиране на световните данни и също така да поддържа нуждите от обработка. Базираната в Тайван компания за SSD контролери и продукти за съхранение Phison обяви, че техните SSD дискове са сертифицирани за използване в лунни центрове за данни, пише "Форбс".

Lonestar иска да архивира данни на Луната в своите лунни центрове за данни, за да защити тези данни от човешки или природни щети и загуба на данни. Освен това, тъй като на Луната се извършват повече дейности, които генерират данни или се нуждаят от обработка на данни, наличието на лунен център за данни ще избегне забавянето и санкциите за консумация на енергия от изпращането на тези данни обратно на земята.

Тъй като Луната е закотвена от притеглянето със земята (поне за достатъчно дълго време) и едно й лице винаги е обърнато към земята, комуникацията по директна линия на видимост ще бъде възможна с център за данни на Луната. Компанията е подписала договори за прототипни демонстрации на своите системи на два лунни спускаеми апарата, изстреляни от програмата на НАСА за търговски услуги за лунен товар. През втората половина на 2023 г. НАСА ще изпрати спускаем апарат Nova-C до Южния полюс на Луната на космически кораб Artemis, който е планиран да включва хардуерен прототип от Lonestar. Това трябва да бъде еднокилограмово устройство за съхранение с 16TB памет.

Lonestar планира да направи тестове за качване и изтегляне, както и да стартира някои приложения на този лунен хардуер, използвайки комуникация с радиосигнали. Компанията говори за пускане на сървъри, които могат да съхраняват няколко петабайта данни през 2024 г. и 50PB до 2026 г. със скорости на данни от 15Gb/s. Компанията планира да използва роботи, за да инсталира своя хардуер в тръби от лава на Луната, за да предпази своите сървъри от големи колебания в температурата и космическата радиация.

Skycorp, компанията за космическа логистика на Lonestar, избра Phison да достави хранилището за мисията Lonestar 2023. За да отговаря на условията, 8TB M.2 SSD на Phison трябваше да премине сертифициране на NASA Technology Readiness Level 6 (TRL-6). Това включва работа на продукта при дълбоки криогенни температури и във вакуум, както и изпитване на електромагнитна среда и изпитване на вибрации и удари за симулиране на изстрелване и кацане.

Устройствата за съхранение на Phison са включени в други космически мисии. Компанията направи 8GB SSD, използван на Mars Perseverance Rover и 4TB SSD в компютъра RISC-V на Skycorp на Международната космическа станция. Компанията включва допълнително екраниране, за да намали риска от увреждащи радиацията данни в NAND клетките за данни за използваните в космоса SSD.