Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман пристигна в Турция за първи път от години в сряда за разговори с президента Реджеп Ердоган, насочени към пълно нормализиране на отношенията, които бяха нулирани след убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, пише "Йерусалим пост".

Посещението бележи стъпка в усилията на принц Мохамед да възстанови имиджа си отвъд Персийския залив и идва, когато Ердоган търси финансова подкрепа, която може да помогне за облекчаване на турската икономика преди изборите за президент.

През април Ердоган проведе разговори лице в лице с принц Мохамед в Саудитска Арабия след дълъг път за подобряване на отношенията между регионалните сили, включително отпадане на турския процес за убийството на Хашоги в Истанбул през 2018 г.

Ердоган каза миналата седмица, че той и фактическият лидер на Рияд ще обсъдят "до какво много по-високо ниво" могат да достигнат отношенията им по време на разговорите в Анкара.

Очаква се посещението да доведе до "пълна нормализиране и възстановяване на периода преди кризата", каза високопоставен турски служител за "Ройтерс", пожелал анонимност. "За да започне нова ера".

Двете страни са премахнали ограниченията за търговия, полети и прожекция на телевизионни сериали, като взаимното негативно медийно отразяване също е спряно.

По време на посещението ще бъдат подписани споразумения за енергетика, икономика и сигурност, като се работи и план за навлизане на саудитски фондове на капиталовите пазари в Турция, каза служител.

Той обаче каза, че преговорите за възможна валутна суап линия - която би могла да помогне за възстановяването на намалените чуждестранни резерви на Турция - не се движат "толкова бързо, колкото се желае" и ще бъдат обсъдени насаме между Ердоган и принц Мохамед.

Принцът-наследник на Саудитска Арабия планира визита на Балканите

Принцът-наследник на Саудитска Арабия планира визита на Балканите

Разговори в Гърция, Турция, Кипър и Йордания

Принц Мохамед е на първото си турне извън региона на Персийския залив от повече от три години, включително посещение в Йордания.

Връзките между Анкара и Рияд се влошиха, след като саудитски отряд уби и разчлени Кашоги през 2018 г. в консулството на кралството в Истанбул. Тогава Ердоган обвини за участие на "най-високите нива" на саудитското правителство.

Посещението, включително церемонията по посрещане в двореца, бележи обрат в отношенията им. Анкара спря всякаква критика и спря процеса си за убийство през април, като прехвърли случая в Рияд в ход, осъден от правозащитни групи.

Принц Мохамед използва огромното богатство и капацитета за производство на петрол на Саудитска Арабия, за да привлече западни лидери и частни бизнес партньори, надявайки се, че изместването на геополитиката и фокусът върху социалните и икономически реформи ще смекчат критиките към неговите човешки права.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще посети Саудитска Арабия през юли, докато Вашингтон се бори с рекордно високите цени на бензина и изгражда единен фронт срещу Русия след нахлуването й в Украйна.

Посещението идва също така, тъй като икономиката на Турция е силно напрегната от спадащата лира и инфлацията, която се покачва над 70%. Саудитски фондове и чуждестранна валута биха могли да помогнат на Ердоган да си осигури подкрепа преди изборите до юни 2023 г., смятат анализатори.

Лидерите ще обсъдят и възможната продажба на турски военни дронове на Рияд, добави той.

Турция вече внимава повече какви оръжия изпраща на Украйна

Турция вече внимава повече какви оръжия изпраща на Украйна

Анкара смята, че само тя е в състояние да накара Москва и Киев да преговарят