Вицепремиерът на Италия Матео Салвини заяви, че ще домакинства голямо мероприятие на европейските националистически и крайнодесни партии, за да насърчат обща политическа визия преди изборите за Европейски парламент през май, информира "Ройтерс".

Салвини ръководи управляващата италианска партия "Лига" и се надява да обедини блок от партии с еднакви възгледи, антиимигрантски партии в Европейския парламент, които да оспорят доминацията на традиционната десница и левица.

Салвини се зарича да промени Европа след победа в местен вот

Салвини се зарича да промени Европа след победа в местен вот

Лявата Демократическа партия управляваше в Базиликата от почти 25 години

По-рано тази седмица той обяви, че ще започне кампанията си за евровота в Милано в понеделник. На събитието ще присъстват представители на три крайнодесни европейски партии - "Алтернатива за Германия", "Истински финландци" и Датската народна партия.

Но след разговори с Марин льо Пен, Салвини съобщи, че планира много по-амбициозно предизборно събитие през следващия месец.

"Ние подготвяме голямо събитие за Европа за следващите 30 г. през май в Италия, където ще поканим всички европейски движения, които са алтернатива на управлението на социалистите и Европейската народна партия през последните години", каза Салвини.

Сенатът пожали Салвини - няма да му взима имунитета

Сенатът пожали Салвини - няма да му взима имунитета

232 депутати подкрепиха предложението на Маурицио Гаспари

Ще бъде първото събитие по рода си в Италия, което ще привлече най-малко 15-20 европейски държави, поясни той пред журналисти в Париж.

Салвини не сподели кои други партии ще се присъединят към инициативата. "Лига" се надява да проведе събитието на древния хиподрум в Рим Циркус Максимус.