Пренасочване на част от огромните субсидии в подкрепа на изкопаемите горива към възобновяеми източници може да отприщи революция в производството на чиста енергия и значително да намали въглеродните емисии, които са причина за климатичните промени.

Информацията разпространява вестник "Гардиън", който се позовава на доклад на Международния институт за устойчиво развитие.

Субсидиите за добив на въглища, петрол и газ са в размер на повече от 370 милиарда щатски долара на година в сравнение със 100 милиарда долара за възобновяеми източници, се отчита в доклада. Само 10-30% от субсидиите за изкопаеми горива ще са достатъчни за световен преход към чиста енергия, смятат авторите на изследването.

Спирането на субсидиите за изкопаеми горива се разглежда като важна част от борбата с климатичните промени. Г-20 обеща през 2009 г. да спре използването им, но към момента напредъкът е ограничен.

През май генералният секретар на ООН Антониу Гутериш атакува отпусканите от държавите субсидии.

Ние използваме парите на данъкоплатците, което означава нашите пари, за засилване на ураганите, за разпространение на засушаванията, за топене на ледниците и избелване на коралите. С една дума: унищожаваме света, предупреди той.

Новият анализ показва как само с пренасочване на част от субсидиите за изкопаеми горива може решително да се обърне балансът в полза на зелената енергия, което ще доведе до най-евтината електроенергия и бързо трансформиране на света.

Преходът от изкопаеми горива към чиста енергия вече е в ход. Инвестициите на година във възобновяеми източници са по-големи от тези в произведената енергия от изкопаеми горива от 2008 г. Но прогресът е по-бавен от необходимото.

Наскоро публикуван доклад на организацията REN21 показва, че 112 държави субсидират изкопаемите горива.

Според Международния валутен фонд всяка минута изкопаемите горива са субсидирани с 10 милиона долара или 5.2 трилиона щатски долара за 2017 г., което включва разходите от щетите, които нанасят изгорените горива върху климата и здравето на човека. Освен това спирането на субсидиите ще намали глобалните емисии с 1/4 и ще намали наполовина преждевременните смъртни случаи от замърсяване на въздуха.