Само шест държави, три богати и три бедни, са предприели стъпките, които трябва да предприемат, за да оценят способността си да издържат на глобална пандемия, според скорошен доклад, поръчан от Световната банка.

Само три богати страни Финландия, Саудитска Арабия и Съединените щати са преминали през две външни оценки на готовността си да се справят с пандемии, една за човешките болести и една за огнища при животни.

От април миналата година само три бедни страни Еритрея, Пакистан и Танзания са преминали през двете оценки и описват как планират да намерят пари, за да отстранят слабостите си.

Докладът "От паника и пренебрежение към инвестиране в здравна сигурност" е написан от експерти от Световната банка, Международния валутен фонд, африканските и азиатските банки за развитие и финансисти от различни правителства.

Под ръководството на настоящият ръководител д-р Джим Йонг Ким, Световната банка категорично препоръчва създаването на фондове за извънредни ситуации за борба с епидемиите от болести.

Външните оценки се извършват в сътрудничество със Световната здравна организация и Световната организация за здраве на животните, агенция на Организацията на обединените нации в Париж. Дори болестите, които заразяват само животните, могат да навредят на икономиките чрез ограничаване на износа на месо, например, или повишаване на цените на хранителните продукти на вътрешния пазар.

Годишният брой на огнищата на болести по света се е увеличил повече от три пъти от 1980 г. насам, а въздушните пътувания разпространяват разпространението на океаните много по-често.

В доклада са включени оценки на икономическите щети, които бяха причинили различни епидемии. Например, вирусната пневмония SARS - която в крайна сметка уби 774 души, намалява брутния вътрешен продукт на Китай с 0,5% през 2003 г.

Докладът също показва разходите на глава от населението. Една голяма грипна пандемия, например, би струвала на Афганистан 12 долара за гражданин, а на САЩ 248 долара.

Американското правителство плаща 60% от 4 млрд. долара, отпускани всяка година, за спиране на пандемиите.

Фондацията Бил и Мелинда Гейтс сама по себе си е третият по големина донор, покриващ 10% от разходите.

Великобритания плаща 13%, а Канада, Япония, Австралия, Южна Корея и Норвегия плащат останалото.