Рискът от преждевременна смърт е повече от удвоен за самотните бащи сравнено със самотните майки, съобщава АФП. Това сочат данните от изследване проведено сред канадски семейства.

"Нашето изследване подчертава, че при самотните бащи има по-висока смъртност", каза водещият автор Мария Чиу, учен от Университета в Торонто. По думите й изследването показва необходимостта от политиките в областта на общественото здравеопазване, за да се помогне за идентифицирането и подкрепата на тези мъже.

Констатациите, публикувани в The Lancet Public Health, могат да се прилагат за големи нации с подобни съотношения на семейства с един родител като тези в Канада, твърдят изследователите.

Чиу и колегите й са проследили близо 40 500 души в Канада в продължение на 11 години. Сред субектите са 4590 самотни майки и 871 самотни бащи. Те средно са били в началото на 40-те си години, когато започва изследването.

Близо 700 от тях обаче са починали до края на наблюдавания период.

Факторите при соловите татковци са, че те обикновено са по-възрастни, по-застрашени от заболяване от рак и са по-податлив на сърдечни заболявания