Президентът на Русия Владимир Путин предупреди, че комбинацията от санкции, търговски пречки и липса на доверие между държавите и компаниите може да доведе до безпрецедентна световна криза, информират АФП и други медии.

"Спиралата от санкции и пречки е в самото си начало, засяга все повече държави и компании", подчерта Путин на ежегодния международен икономически форум в Санкт Петербург.

Снимка 358687

Източник: ЕПА

Той поясни, че това "може да доведе до систематична криза, каквато светът не е виждал преди".

Световната икономика е изправена пред заплаха от спирала от протекционистки мерки, които могат да доведат до унищожителна криза, изтъкна той. Според него държавите трябва да открият начин за предотвратяване на подобно нещо и установяване на правила как икономиката трябва да работи.

Снимка 358686

Източник: ЕПА

Системата на многостранно сътрудничество, за която бяха необходими години, за да бъде изградена, повече не може да се развива. Разбита е по много жесток начин. Нарушаването на правилата се превърна в новото правило, изложи той възгледите си.

Той счита, че не е нужна търговска война, а пълноценен търговски мир.

Путин обясни, че е опасно държавите да се откажат от Световната търговска организация, тъй като остава ключово звено в световната търговска система.

Световната търговска организация не е идеална, но отказ от нея би означавало разрушаване на баланса, смята той.

Руският лидер подчерта необходимостта от приемане на легитимни механизми за промени, които ще позволят избавяне от архаични норми.

Путин заяви, цитиран от "Ройтерс", че е неприемливо САЩ да налагат правилата си извън границите си.

"Трябва да прекратим това, това е неприемливо", възмути се той.

Според него една от причините за опитите за сдържане на Русия е да не се допусне да развива отбранителните си технологии.