Премиерът на Либия Файез Сарадж и командирът Халифа Хафтар се разбраха да прекратят огъня и да работят за провеждането на избори в страната през идната пролет, съобщи Ройтерс. Това стана ясно след провеждането на среща между двамата либийски лидери с президента на Франция Еманюел Макрон в замъка "Ла Сел Сен-Клу".

Срещата беше организирана от Макрон, който се опитва да уравновеси положението в Либия. Преди срещата днес френският президент проведе индивидуални срещи с премиера на признатото от ООН либийско правителство Файез Сарадж и подкрепяния от Египет командир на т.нар. Либийска национална армия генерал Халифа Хафтар.

На срещата двамата либийски лидери отново заявиха, че се ангажират да прекратят огъня и да се въздържат от използването на въоръжени сили за цели, които не приспадат към противодействието срещу тероризма.

Серадж и Хефар са се съгласили също да работят за провеждането на избори в страната през следващата пролет. Очаква се изборите да преминат под надзора на ООН.

Стрелби и сражения в Бенгази

Стрелби и сражения в Бенгази

Генерал - отцепник превзе града

Западните правителства искат в Либия да се стигне до политическо споразумение и обединяване на страната. След срещата Макрон заяви, че в Либия има политическа легитимност, която е в ръцете на премиера Сарадж. Имало обаче и военна легитимност, която била в ръцете на Хафтар.

"Те имат легитимността и способността да съберат около себе си всички, които желаят помирение и изграждането на мир. Те решиха да работят заедно. Това е силен акт", допълни френският държавен глава.