Поради признаването на независимостта на Косово, Черна гора и Северна Македония наскоро бяха заплашени от сръбското правителство. Заплахата беше отправена от министъра на отбраната на Сърбия Милош Вучевич за двете балкански страни-членки на НАТО, пише "Институт Робърт Лансинг". 

По време на интервю за сръбската държавна телевизия tvPink той заяви, че Черна гора и Северна Македония са обидили Сърбия с признаването на независимостта на Косово, подчертавайки, че това е равносилно на намеса във вътрешните работи на една страна и открито представлява заплаха за дестабилизиране на региона. Освен това Вучевич заяви, че двете държави трябва да бъдат атакувани по същия начин, както се атакува Украйна, като отмъщение за това поведение. Ден след като се похвали в социалните мрежи, че сръбската армия е най-силната в района, министърът на отбраната на Сърбия ескалира твърденията си.

Чрез публикация в платформата "X" албанският премиер Еди Рама реагира на изявленията на Вучевич. Рама смята за опасни изявленията на сръбския министър на отбраната, "Заплахите срещу стабилността и целостта на Северна Македония и Черна гора са опасни и неприемливи. Албания, Северна Македония и Черна гора са съюзници в НАТО, които са изцяло отдадени на сигурността и териториалната цялост една на друга. Постигнахме през последното десетилетие в този регион това, което никой дори не можеше да си представи през безкрайните десетилетия преди това и не можем и няма да позволим на никого да ни върне назад в миналото, което оставяме завинаги! Заедно! Голяма Европа е нашето единствено бъдеще", каза Рама. В Северна Македония и Черна гора отговорът беше по-слаб.

Сръбската политика в момента е на върха на руското влияние, Черна гора и Северна Македония също са силно повлияни от руска намеса и пропаганда, следователно подобни провокации са възможност като "футболна дузпа" да предизвика напрежение в тези две страни, които са в процес на присъединяване към Европейския съюз. От друга страна, самотата на Сърбия като силен поддръжник на руската агресия причинява нейната враждебност към други балкански държави, съседни на Сърбия, които също са членки на НАТО, като Черна гора и Северна Македония.

Ненаказването на Сърбия от САЩ и ЕС за нейната политическа безотговорност към съседните страни, особено към Косово, създава напрежение и нестабилност в региона. Досегашното ненаказване на Сърбия позволи на последната постоянно да използва заплашителна реторика и се превърна в миниатюрна версия на Русия на Балканите. Осъзнавайки заплахите от това, което се случва на Балканите, ръководителите на парламентарните комисии по външни работи на Съединените американски щати, Обединеното кралство, Германия и няколко други страни поискаха чрез официално искане, което изпратиха до Европейските и Американските главни дипломати, по-твърд и решителен подход към сръбския президент Александър Вучич.

От друга страна, поради напрежението в северната част на Косово и бездействието на правителството за деескалация на ситуацията от май насам, ЕС наложи наказателни мерки срещу Косово. Косово все още чака съобщението на Европейския съюз за премахване на наказателните мерки след споразумение, постигнато между Косово и ЕС в Братислава, което включва организирането на нови избори в четири общини на север. Правителството на Косово вече започна работа за осигуряване на правната основа за провеждането на нови предсрочни избори в четирите общини в северната част на Косово, които потенциално се очаква да бъдат организирани през септември. Заедно с провеждането на изборите се очаква и връщане на напрежението.

Докато за най-голямата заплаха за мира на Балканите - Сърбия, подходът "морков и тояга" от страна на ЕС като че ли отпадна от комбинацията, напоследък се предлагат само моркови и ласки от ЕС и международната общност. В резултат на това Министерството на отбраната на Сърбия открито заплашва страните от региона, като изтъква, че членството им в НАТО не е решило всичките им проблеми.

От друга страна, Косово упорито продължава стремежите си за членство в ЕС и НАТО, въпреки че сега е изправено пред наказателни мерки от страна на ЕС, поради напрежението в северната част на Косово. Членството на Косово в ЕС и НАТО е необходимо. 

CNN за руския троянски кон на Балканите

CNN за руския троянски кон на Балканите

Който рискува да дестабилизира региона