Сърбия ще се сдобие с безпилотни самолети от Китай, които ще бъдат използвани за разузнаване, но също могат да направляват и артилерийска стрелба.

Информацията е съобщена от неофициални източници пред ТАНЮГ.

Заместник-министърът на отбраната на Сърбия Ненад Милорадович потвърди в Пекин, където сръбският президент Александър Вучич е на посещение, че балканската държава ще се сдобие с модерни оръжия и военна технология от Китай. По думите му Сърбия ще получи бойни безпилотни самолети, които ще имат способността да разузнават, откриват цели при дневни и нощни акции, както и да използват ракети и бомби с лазерно насочване.

Според него само най-способните въоръжени сили в света притежават подобна технология и сега сръбската армия ще се присъедини към тях. Милорадович каза още, че съгласуваният пакет включва и индустриално сътрудничество, тоест трансфер на технология. Така Сърбия ще започне производство на безпилотни самолети.

Отнася се за две системи с ново поколение безпилотни самолети. Всяка бойна система е от три безпилотни самолета, наземна контролна станция и дистанционен видеотерминал. В допълнение е съгласувано останалите пет системи да бъдат произведени от Сърбия, като се използва китайска технология.