Френският президент Никола Саркози коментира остро изказването на насочилия се към поста му Мартин Обри. Социалистът заяви, че ако бъде избран за държавен глава на Франция, ще увеличи бюджета на министерство на културата.

Според настоящия президент обаче подобно предложение е лишено от смисъл. Културата - това е отговорът на кризата, заяви по време на посещението си в музея „Centre Pompidou mobile", заяви Саркози.

Навсякъде бюджетите за култура се намаляват.

Не искам от нашия бюджет за Министерство на културата да се маха и стотинка, защото отговорът на кризата - това е културата, подчерта обаче той.

Според него обаче културата не е въпрос на пари.

Коментирайки предложението на опонента си, френският президент попита - А защо да не го увеличим със 100, 150%? Това е безсмислено. Това, което има смисъл, са проектите, изтъкна държавният глава.

Никола Саркози допълни, че именно благодарение на наследството и богатата си култура Франция привлича над 80 милиона туристи годишно. В тази връзка той припомни как испанският град Билбао се е превърнал в желано място за туристите главно заради световноизвестния музей „Гугенхайм". Музеят привлича с футуристичната си конструкция и е символ на архитектура и изкуство.