Куба настоява за прекратяване на икономическата, търговската и финансова блокада на САЩ.

Това призова президентът на страната Раул Кастро на срещата на Движението на необвързаните страни във Венецуела, съобщава агенция Prensa Latina, цитирана от ТАСС.

В речта си кубинският лидер осъди „враждебната политика, която със своя екстериториален характер причинява вреди на други страни". Кастро също така поиска да се върне територията на Куба, незаконно окупирана от военноморската база на САЩ в Гуантанамо.

По думите му 21 месеца след обявения от ръководителите на САЩ и Куба курс на нормализиране на отношенията се е очертал напредък в дипломатическата сфера и двустранното сътрудничество. Кастро уточни, че подобно нещо обаче не се наблюдава по отношение на търговската и икономическата сфера, макар и да се отчита положителен характер на мерките, предприети от Белия дом.

За нормализирането на отношенията със САЩ, припомни той, освен прекратяване на блокадата и връщане на Гуантанамо, необходимо е да бъде сложен край на политиката на нарушаване на суверенитета на Куба, например чрез подривни програми и намеса във вътрешните дела.

Потвърждаваме намерението си да градим отношения на цивилизовано взаимно съществуване със САЩ, но Куба няма да се откаже от нито от един своите принципи и няма да прави отстъпки в ущърб на суверенитета и независимостта”, категоричен е Раул Кастро.

Куба, по думите му, ще бъде "твърда в отстояването на своите революционни и антиимпериалистически идеали и ще поддържа народите за самоопределение”.

Движението на необвързаните държави, основано в Белград през 1961 година, обединява държави, които не участват във военнополитически блокове и групи. В движението членуват 120 държави и 17 страни наблюдатели.