САЩ са готови да платят до 10 милиона долара за информация за лица, които според Вашингтон се опитват да се намесят в американските избори, съобщава на пресконференция Майк Помпео.

"Програмата на Държавния департамент за награди за правосъдие предлага награда до 10 милиона долара за информация, водеща до идентификация или местонахождение на всеки, който, действайки под ръководството или контрола на чуждестранно правителство, се намесва в изборите в САЩ, участвайки в определено престъпна дейност в киберпространството".

Програмата "Награди за правосъдие" се провежда в САЩ от 1984 г. за борба с тероризма, като САЩ предлагат награди за информация, водеща до залавяне на терористи или подпомагат предотвратяването на терористични атаки.

По-рано директорът на американския Национален център за контраразузнаване и сигурност Уилям Еванина излезе с изявление, в което изрази загриженост относно дейности, приписвани на Русия, Китай и Иран.

Помпео уверен: Няма да допуснем дезинформация на вота през ноември

Помпео уверен: Няма да допуснем дезинформация на вота през ноември

Правителството е взело мерки, но атаките продължават, призна той

САЩ считат Русия за водещата заплаха по отношение на дезинформацията и пропагандата, съобщава специален доклад на Държавния департамент, публикуван в сряда за "екосистемата на руската дезинформация и пропаганда".

"Центърът за глобално взаимодействие в структурата на Държавния департамент се занимава с противодействие на заплахи от злонамерени играчи, използвайки тези тактики (пропаганда и дезинформация). Русия продължава да бъде водеща заплаха в тази област".

"Според американската страна, централната част на тези усилия е "разкриване на методите на Русия", докато "правителствата на съюзниците, гражданското общество и медиите могат да увеличат колективната съпротива срещу пропагандата".

В Британия виждат руска операция с хакнати документи на бившия търговски министър

В Британия виждат руска операция с хакнати документи на бившия търговски министър

С подробности за търговските преговори между Великобритания и САЩ

В доклада се казва, че "руската екосистема" се състои в използването на официални правителствени канали, държавни медии, прокси ресурси и социални мрежи.

Руските власти, са отговорни за разработването на такива тактики и платформи като част от техния подход за използване на информация като оръжие. "Те инвестират значителни ресурси в своите пропагандни канали, разузнавателни структури, за да провеждат злонамерени действия в киберпространството", се казва в текста.

По-рано Помпео на изслушване в Комитета по външни работи на Сената на САЩ поиска два пъти повече средства за бюджета за 2021 г. за борба с "дезинформацията и пропагандата" на Русия.

Германия:  Русия и Китай целят дестабилизация на свободното общество

Германия: Русия и Китай целят дестабилизация на свободното общество

Излезе доклад на спецслужбите...