САЩ доставиха на Бразилия 2 милиона дози хидроксихлорохин, въпреки че здравни експерти предупредиха, че медикаментът, използван за лечение на заразени с коронавирус, носи сериозни рискове за здравето, информира АФП.

Преди дни Световната здравна организация (СЗО) прекрати тестването на лекарството върху пациенти с коронавирус заради риск за здравето им.

Хидроксихлорохинът давал надежди само на лаиците

Хидроксихлорохинът давал надежди само на лаиците

Проф. Момеков: Не може да се очакват и да има прости решения

Но лидерите на САЩ и Бразилия насърчават използването на хидроксихлорохин. Президентът на САЩ Доналд Тръмп дори разкри, че е вземал лекарството против малария като превантивна мярка. Бразилският лидер Жаир Болсонару пък каза, че държи кутия с лекарството в случай, че 93-годишната му майка се нуждае.

Няма научни доказателства, че хидроксихлорохинът е ефикасен против коронавируса.

Учени се противопоставиха на проучването, обявило хидроксихлорохина за опасен

Учени се противопоставиха на проучването, обявило хидроксихлорохина за опасен

Имат опасения относно методологията и коректността на данните

В неделя Бразилия регистрира повече от 16 000 новия случаи на коронавирус, с които се увеличиха до над 514 000 - втората най-засегната държава в света след САЩ. Починалите се увеличиха с 480 до 29 314. Бразилия е на четвърто място по смъртност след САЩ, Великобритания и Италия.

Много експерти вярват, че Централна и Южна Америка сега са основните огнища на заразата.

Обрат: Хлорохинът увеличава риска от смърт при пациенти с Covid-19 до 1,5 пъти

Обрат: Хлорохинът увеличава риска от смърт при пациенти с Covid-19 до 1,5 пъти

Употребата му при лечение на коронавирус е противопоказна

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 6 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 370 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джонс Хопкинс" показват над 6,1 млн. случая и повече от 372 000 починали в 188 държави, възстановили са се повече от 2,6 млн. души.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джонс Хопкинс".