Висши мексикански и американски служители обсъдиха засилването на двустранното сътрудничество за справяне с имиграцията по време на среща в Мексико Сити. Това се казва в изявление на мексиканското външно министерство от вторник вечерта, цитирано от "Ройтерс".

Мексиканският външен министър Марсело Ебрард се срещна в Мексико Сити със секретаря за вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас, съветника за национална сигурност Джейк Съливан и старшия директор на Съвета за национална сигурност за западното полукълбо Хуан Гонсалес.

"Делегациите се съгласиха да разширят сътрудничеството с цел управление на миграционните потоци при зачитане на правата на човека на мигрантите и търсещите убежище", се казва в изявление на мексиканското външно министерство след срещата.

След срещата Ебрард написа в Twitter, че отношенията на Мексико със САЩ се развиват  много добре и че срещата е била продуктивна.

На пресконференция по-рано през деня Ебрард каза, че разговорите ще обхванат усилията за отваряне на американско-мексиканската граница, както и мерките, предложени от САЩ, за ограничаване на имиграцията от Централна Америка.

Мексико иска от САЩ още 3,5 милиона дози ваксини

Мексико иска от САЩ още 3,5 милиона дози ваксини

В страната вече са ваксинирани над 50 милиона души

Разговорите дойдоха след като президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор разговаря с вицепрезидента на САЩ Камала Харис в понеделник за миграцията, борбата срещу COVID-19 и необходимостта от укрепване на централноамериканските икономики.

По време на разговора си Съединените щати се съгласиха и да изпратят на Мексико 3,5 милиона дози от ваксината COVID-19 на Moderna и до 5 милиона дози ваксината на AstraZeneca.