САЩ очакват всички държави-членки на НАТО да увеличат разходите за отбрана до 2% от БВП до 2024 г. Това съобщи в петък представител на американската високопоставена администрация на брифинг за участието на ръководителя на Белия дом Доналд Тръмп в срещата на върха на Алианса в Лондон на 3-4 декември.

Русия и бойната готовност – основни теми на срещата на върха на НАТО

Русия и бойната готовност – основни теми на срещата на върха на НАТО

Това обяви генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг

"Президентът на САЩ се ангажира да направи НАТО по-силен, способен да преодолява заплахи и бъдещи предизвикателства. В тази връзка ние призоваваме всички страни от НАТО да увеличат разходите за отбрана като част от решенията на срещата на върха в Уелс", каза американският представител.

"През 2016 г. само четирима членове на НАТО са изразходвали за отбрана 2% от БВП. Сега има девет страни. Очакваме всички останали да направят това до 2024 г.", каза представителят на американската делегация.

Най-много отделяме за отбрана в НАТО след САЩ

Най-много отделяме за отбрана в НАТО след САЩ

България е първа по разходи за военна техника и оборудване

На срещата на върха в НАТО през 2014 г. всички европейски държави поеха ангажимент да доведат военните си разходи до 2% от БВП за 10 години. Междувременно, според финансовата статистика, публикувана през март в последния годишен доклад на генералния секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг, до 2024 г. редица водещи държави от Алианса в Европа, по-специално Федерална република Германия, не са постигнали необходимата цифра.