САЩ искат да разположат разпръснати части на морската си пехота по протежение на японския остров Окинава до 2026 г., съобщава "Ройтерс", позовавайки се на в. "Йомиури".

Те ще бъдат въоръжени с ракети и леко оборудване за възпиране на китайската армия.

САЩ вече уведомиха Япония за реорганизацията, която ще обявят след среща между японските министри на отбраната и на външните работи и техните колеги от САЩ във Вашингтон утре.

Служител на японското външно министерство заяви, че Токио и Вашингтон "ще обсъдят въпроси, свързани с американските сили в Япония, включително прегрупирането на американските сили в Япония".

САЩ няма да изтеглят военната си техника от Япония и след края на ученията

САЩ няма да изтеглят военната си техника от Япония и след края на ученията

На фона на напрежението с Китай относно Тайван

Създаването на новите части, наречени "Крайбрежни полкове на морската пехота", е част от голямата реорганизация на американския военноморски корпус, очертана от неговия командир ген. Дейвид Бергер през 2020 г. в своя доклад Force Design 2030.

Тогава Бергер обясни, че иска тези части да работят в тясно сътрудничество с японските сили за самоотбрана, за да предотвратят лесния достъп до Тихия океан за китайската армия.

Запитан относно възможното разполагане на новите сили, говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин коментира на редовен брифинг, че двустранното военно сътрудничество между САЩ и Япония "не трябва да накърнява интересите на трети страни и регионалния мир и стабилност".

Япония обмисля разполагане на ракети с голям обсег заради Китай

Япония обмисля разполагане на ракети с голям обсег заради Китай

Напрежението в региона расте

Съгласно концепцията за крайбрежния полк, морската пехота трябва да намали броя на самолетите и да се откаже от повечето артилерийски оръдия и тежка екипировка в замяна на по-малки "разпръснати" сили, оборудвани с ракети и дронове, които могат да действат в оспорваните зони.

В Япония са разположени 18 000 американски морски пехотинци - най-големият брой извън Съединените щати. Повечето от тях са в бази на главния остров Окинава, който е част от архипелаг, простиращ се по границите на Източнокитайско море до около 100 км от Тайван.

Засиленото присъствие на американски военни сили предизвика недоволство сред местните жители, като властите в Окинава поискаха други райони на Япония да приемат част от силите. Въпреки че реорганизацията може да не увеличи броя на морските пехотинци в Окинава, разпръскването им може да означава по-широко присъствие по веригата на островите.

Япония без амбиция да е военна сила, но с рекорден бюджет за отбрана за 2023 г.

Япония без амбиция да е военна сила, но с рекорден бюджет за отбрана за 2023 г.

Страната ще придобие способности за нанасяне на удари по вражески бази