Американското правителство уведоми девет чуждестранни самолетни компании в Близкия изток и Африка, че от 3 часа Източноамериканско време днес им дава 96 часа преди да влезе в сила безсрочна забрана, според която по-големи от мобилен телефон лични електронни устройства няма да бъдат разрешавани в салона на пътническите самолети, съобщава USA Today.

Вашингтон предупреди, че екстремисти планират да ударят пътнически самолети с бомби, скрити в електронни устройства.

Засегнати са около 50 директни полета дневно до САЩ от летища в Близкия изток, Турция и Северна Африка.

Нови рестрикции за авиокомпаниите в САЩ

Нови рестрикции за авиокомпаниите в САЩ

Тръмп се опитва да наложи забрана

Секретарят на Департамента за вътрешна сигурност Джон Кели и изпълняващият длъжността ръководител на Администрацията за транспортна безопасност Хубан Говадия решиха на базата на разузнавателна информация, че са необходими по-засилени мерки за сигурност в самолетите, които летят постоянно от 10 летища до САЩ.

Засегнати са 9 самолетни компании от 8 държави. В салона на пътническите самолети няма да се позволява вкарването на лаптопи, таблети и портативни конзоли. Американски източник заяви пред СиЕнЕн, че вероятно забраната е свързана със заплахи от Ал Кайда на Арабския полуостров.

Забраната се отнася за следните летища: Queen Alia International в Аман, Йордания; Cairo International в Египет; Ataturk в Истанбул, Турция; King Abdulaziz International в Джеда, Саудитска Арабия; King Khalid International в Рияд, Саудитска Арабия; Kuwait International в Кувейт; Mohammed V International в Казабланка, Мароко; Hamad International в Доха, Катар и две летища в Обединените арабски емирства.

Американски превозвачи не извършват директни полети от тези летища.

Засегнати са следните самолетни компании: Royal Jordanian, EgyptAir, Turkish Airlines, Saudi Airlines, Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates и Etihad Airways.