Москва Прокурорът на Москва Михаил Авдюков опроверга съобщенията за изчезнали бивши заложници от театралния център, съобщава newsru. Следствието няма никакви сведения, за това, че някой от похитените в Двореца на културата е издирван, уточни Авдюков.

Той посочи, че близките в момента имат пълната информация за тези, които са регистрирани по болниците, а от друга страна, всички починали са разпознати.

По данни на специално направения сайт Важно.ru обаче до днес в списъка на безследно изчезналите бивши заложници има 172 души, чиито роднини, близки и приятели до този момент не могат да ги намерят.

Съединените щати не притежават фентанил или газ инкапацитант като този използван при щурма от руските специални части за освобождаване на заложниците в Москва. Това заяви говорителят на Пентагона Тим Блеър, уточнявайки, че САЩ нямат никакво намерение да ги произвеждат.

Тим Блеър допълни, че Пентагонът не осъществява изследвания в тази насока. Пентагонът разполага с набор от несмъртоносни оръжия, но приспивателни газове като този, използван в Москва, не съответстват на целите на ведомството, посочва друг негов представител.

В същото време, по данни от късно снощи от московските болници са изписани 501 бивши заложници, а 152 остават на лечение. Newsru подчертава, че все още голям брой от хората, били в театралния център, остават в неизвестност.

Саздаденият специално по повод трагедията сайт за гражданска подкрепа Важно.ru публикува списък с 81 имена на загинали бивши заложници.