Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза пред The Atlantic в четвъртък в интервю, че когато става въпрос за войната в Украйна, Вашингтон не иска да предприема никакви стъпки, които биха могли да доведат до "по-широка ескалация".

Блинкън каза, че макар САЩ вече дадоха да се разбере, че помощта за Украйна е "фундаментална" и Вашингтон планира да предлага тази подкрепа "колкото е необходимо", те не искат да разширяват мащаба на тази война.

Междувременно американският официален представител описа украинския президент Володимир Зеленски като "точния човек, на точното място и в точното време... който устоя на този момент в историята".

Блинкен добави, че президентът на САЩ Джо Байдън "изпитва много възхищение и уважение към Зеленски".

Вече има и първа голяма победа, Путин искаше да изтрие Украйна от картата на света и да я погълне, това не се случи и няма да се случи, коментира Блинкън.

Разбира се, победа ще е прекратяване на огъня и спиране на войната, но това трябва да честно, да се запази териториална цялост и да е на база принципите на ООН, като се гарантира, че Русия няма да повтори отново това упражнение.

На въпрос дали победа е само когато Украйна си върне анексираните от 2014 г. територии, Блинкън добави, че фундаменталното е, че Украйна запазва независимостта си, но украинците трябва да решат какъв трябва да е мирът.

Шойгу обеща провал на Запада в опита му да разкъса Русия

Шойгу обеща провал на Запада в опита му да разкъса Русия

Чрез Украйна колективният Запад иска да лиши Русия от нейната независимост

Блинкън заяви, че отношенията между САЩ и Китай не могат да се нарекат Студена война, въпреки че страните са в състояние на фундаментално противоречие.

Според него САЩ и Китай са много по-интегрирани, отколкото САЩ и СССР едно време. Въпреки това, призна той, страните са в състояние на съперничество.

Държавният секретар също смята, че Русия не иска да влиза в открит конфликт със Северноатлантическия алианс и затова пести ресурси и възпира ескалация в Украйна.

По-рано бе съобщено, че администрацията на президента Байдън разполага с информация, че Китай обмисля възможността да "подпомогне Русия", Вашингтон предупреждава Пекин и призовава да не прави това, заяви Блинкyн.

Според него досега Китай не е помогнал на Русия да избегне санкциите и не е доставял оръжие.

"През последните няколко месеца получихме информация, която категорично показва, че Китай сега обмисля да направи това".

Държавният секретар обсъди този въпрос на среща с Ван И, ръководител на офиса на Комисията по външни работи към ЦК на Китайската комунистическа партия.

Както каза заместник-държавният секретар Виктория Нюланд, САЩ ще въведат нов пакет от санкции срещу Русия в петък, който включва китайски компании.

Русия нахлу в Украйна преди една година и през следващите месеци регионът стана свидетел на смърт, разрушения и една от най-тежките хуманитарни кризи в Европа след Втората световна война.

Без да се вижда край, нуждата на Украйна от помощ бързо нараства и глобалната подкрепа трябва да се адаптира съответно към новите приоритети в рамките на военния съюз.

Какъв е пътят напред и какви са последиците от тази война върху бъдещето на външната политика на САЩ, коментира държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пред главния редактор на The Atlantic, Джефри Голдбърг, като обсъждат последните развития и глобалните последици от войната.