Три бойни самолета на ВВС на САЩ, включително два бомбардировача B-52, прелетяха близо до Тайван в сряда сутринта, след като Китай изпрати свои бомбардировачи и изтребители на учения в близо до острова в неделя и понеделник.

Информацията съобщават Министерството на отбраната на Тайван и Тихоокеанските сили на САЩ, цитирани от японски медии.

Министерството поясни в съобщение, че самолет за специални мисии MC-130J е прелетял над Тайванския проток от север на юг, докато двата бомбардировача B-52 са прелетели покрай източното крайбрежие на Тайван от север на юг. Ведомството допълни, че са знаели за полетите и са ги проследили.

Тихоокеанските сили на САЩ също потвърдиха, че бомбардировачите са излетели от военновъздушната база "Андерсън" на американската територия Гуам и са провели "синхронизирано обучение на юг от Тайванския проток със самолет на американските ВВС MC-130J" от военновъздушна база "Кадена" в Окинава.

От САЩ поясниха, че самолетите редовно действат в региона в подкрепа на съюзниците, партньорите, а също така защитават свободата в региона. Тайпе обикновено не съобщава за подобни полети.

САЩ нямат официални отношения с Тайпе.

Ученията в сряда изглежда са в отговор на китайски военни игри по-рано тази седмица. В понеделник тайванските ВВС вдигнаха изтребители, които прихванаха китайски самолет, който за кратко пресече неофициална линия над протока, която разделя двете страни.

По-късно китайското военно министерство съобщи, че ВМС и ВВС на Китай са провели учения югоизточно от Тайван.