САЩ отмениха визата на главния прокурор на Международния наказателен съд, съобщава АФП, позовавайки се на пресслужбата на прокурора.

Осведомителната агенция отбелязва, че решението на Вашингтон вероятно е свързано с разследване на действия на американски войници в Афганистан.

В съобщение се отбелязва, че Фату Бенсуда, която е от Гамбия, ще продължи да изпълнява задълженията си към съда в Хага "без страх или пристрастие" въпреки забраната. Пояснява се, че според Римския статут на Международния наказателен съд, който Вашингтон отказва да одобри от приемането му през 2002 г., Бенсуда има "независим и безпристрастен мандат". От пресслужбата допълват, че решението на САЩ не се очаква да засегне визитите на прокурора в ООН в Ню Йорк, където тя редовно осведомява Съвета за сигурност на ООН.

Няма коментар от страна на Вашингтон.

През миналия месец държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви рестрикции за всеки служител на съда, който разследва САЩ или съюзници.

През ноември 2017 г. главният прокурор поиска от съдиите на съда да дадат зелена светлина за разследване на военни престъпления в Афганистан, извършени от талибаните, афганистанското правителство и международния контингент, включително и американски войници. Съдът все още не е решил дали да започне пълно разследване. Но САЩ отговориха превантивно. Помпео предупреди на 15 март, че съдът "атакува върховенството на закона в САЩ".