Президентът на САЩ Джо Байдън ще наложи забрана за влизане в страната на чужденци, които наскоро са били в ЮАР. Тя влиза в сила от събота в опит да се спре разпространението на новия вариант на коронавируса. Това съобщи висш представител на общественото здравеопазване на САЩ пред "Ройтерс".

Днес Байдън също ще върне забраната за влизане на територията на държавата на почти всички чужденци, които са били в Бразилия, Великобритания, Ирландия и 26 държави от Шенгенската зона.

Байдън нареди тест и карантина за пътуващите до САЩ

Байдън нареди тест и карантина за пътуващите до САЩ

Задължително носене на маска в транспорта

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп издаде заповед на 18 януари тези ограничения за Бразилия и Европа да бъдат отменени от вторник, 26 януари, но Байдън ще отмени това решение.

Новият американски лидер предприема агресивни действия в борбата с вируса.

Някои здравни представители се тревожат, че ваксините може да не бъдат ефикасни срещу щама от ЮАР, който увеличава вероятността от повторна зараза.

Щамът от африканската държава, известен като 501Y.V2, е 50% по-вирулентен и е засечен вече в най-малко 20 държави. Вариантът все още не е засечен в САЩ, но най-малко 20 американски щата са регистрирали британския вариант, известен като B.1.1.7. Ваксините изглежда са ефикасни срещу британските мутации.