Съединените щати ще предоставят безплатно на Чехия осем военни хеликоптера Bell, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на американското посолство в Прага.

Според чешкия министър на отбраната това е признание за помощта на страната, която е член на НАТО, за Украйна.

Чехия се стреми да ускори модернизацията на своята армия, включително своя хеликоптерен парк, изоставяйки въоръжението от съветско време. Страната вече дари излишно оборудване на Украйна.

Показва се, че нашата ясна и непоколебима позиция от началото на руската инвазия в Украйна се отплаща, отбеляза министърът на отбраната на страната Яна Чернохова.

Чехия купува 24 изтребителя F-35 от САЩ

Чехия купува 24 изтребителя F-35 от САЩ

Очаква се преговорите да приключат до октомври 2023 г.

"Ние не само спечелихме уважението на своите съюзници благодарение на усилията ни да помогнем на Украйна, но също така получихме тяхната подкрепа в модернизирането на нашата армия", изтъкна тя.

Хеликоптерите идват в допълнение към 12-те, поръчани по-рано, и ще бъдат безплатни, с изключение на разходите за транспортирането им и надстройките, уточниха от посолството на САЩ.

"С удоволствие потвърждаваме трансфера на шест AH-1Z и два UH-1Y по програмата Excess Defense Articles", съобщиха от посолството.

С новите машини Чехия ще разполага с десет хеликоптера AH-1Z Viper и десет UH-1Y Venom. Поръчаните по-рано машини трябва да пристигнат през 2023 г.