САЩ са поискали кюрдите в Ирак да отложат провеждането на референдума за независимост планиран за 25 септември, съобщават кюрдски официални лица цитирани от Ройтерс.

Американски държавен секретар Рекс Тилърсън отправил искането вчера, по време на телефонен разговор с президента на регионалното правителство на Иракски Кюрдистан, Масуд Барзани.

Държавният департамент на САЩ коментира през юни, че е загрижен, че референдумът ще отклони вниманието от "по-спешни приоритети", като поражението на ислямските бойци от ИДИЛ.

САЩ се "опъват" на референдум за независимост на Иракски Кюрдистан

САЩ се "опъват" на референдум за независимост на Иракски Кюрдистан

Това било "значително дестабилизиращо"

"По въпроса за отлагането на референдума, президентът (Барзани) заяви, че хората от региона на Кюрдистан биха очаквали гаранции и алтернативи за бъдещето си", се казва в изявлението от кюрдски представители след обаждането Тилърсън, като не се посочват никакви допълнителни подробности относно реакцията на кюрдския лидер на искането на САЩ.

Съединените щати и други западни държави са загрижени, че гласуването може да се превърне в друга регионална кризисна гореща точка.

Турция, Иран и Сирия, които заедно с Ирак имат значително кюрдско население, всички се противопоставят на независимия Кюрдистан.