Американските спецчасти ще започнат да се изтеглят от Централноафриканската република (ЦАР), където бяха разположени през 2011 г. във връзка с преследването на Джоузеф Кони - Касапина от Уганда, съобщава Франс прес.

Решението беше обявено още през миналия месец. Американските части ще започнат да се изтеглят от източната част на страната, където те помагаха на силите на Уганда в борбата срещу бунтовниците от Божия армия за съпротивление (БАС).

Настъпи времето да продължим напред, защото самата организация наистина е в режим на оцеляване, каза генерал Томас Уолдхаузър.

Божия армия за съпротивление (БАС) е една от най-старите бунтовнически организации в Африка. Тя тероризира части на Централна Африка от 30 г.

Преди няколко години организацията наброяваше няколко хиляди бойци, но днес са по-малко от 100, като бунтовниците се разпръснаха в ЦАР, Демократична република Конго, Судан и Южен Судан.

Армията, сформирана от Кони през 1987 г., е избила повече от 100 000 души и е отвлякла 60 000 деца, които са продадени в сексуално робство или са превърнати във войници, според данни на ООН.

През 2011 г. Вашингтон изпрати около 100 американски войници в източната част на ЦАР, за да помогнат за залавянето на Кони. Три години по-късно САЩ изпратиха още 150 командоси.

Но през миналия месец от Африканското командване на въоръжените сили на САЩ обявиха, че прекратяват операцията, въпреки че не са успели да заловят Кони.

Операцията е струвала на САЩ между 600 и 800 милиона долара.

В началото на април Джефри Хоукинс, посланик на САЩ в ЦАР, заяви, че "тази операция е голям успех".

Войници на Уаганда, които са в ЦАР от 2009 г., също се изтеглят от района.

Бруталните действия на Кони включват религиозен мистицизъм с партизански тактики, отвличания и осакатявания.