Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън съобщи, че Вашингтон е приел покана да изпрати военноморски кораб в Нова Зеландия за първи път за последните три десетилетия, цитиран от АП.

Това е сигнал за разведряване на отношенията между двете държави, след като Уелингтън води антиядрена политика в продължение на десетилетия.

Новият премиер на страната Джон Кий обяви на пресконференция с Байдън в Окланд, Нова Зеландия, че е поканил САЩ да изпратят боен кораб да вземе участие във връзка със 75-та годишнина от формирането на ВМС на Нова Зеландия.

Байдън, който е на посещение в страната като част от тур в региона, изтъкна, че с радост приема предложението.

Това ще бъде още един израз на нашето тясно сътрудничество, за което работихме толкова усилено, добави американският вицепрезидент.

От 80-те години на XX век Нова Зеландия не е позволява американски кораби да навлизат във водите й, след като страната предприе политика срещу ядреното въоръжаване. Тъй като САЩ официално не потвърждават или отричат дали корабите им имат ядрено въоръжение, Уелингтън дълги години забраняваше допускане на американски кораби. Но през последните години отношенията между двете държави се подобриха.

Би било много странно всички наши приятели да изпратят кораби за годишнината и в същото време САЩ да не са там, каза Кий от своя страна. Премиерът все още трябва официално да одобри решението.