Въоръжените сили на САЩ проучват възможността за създаване на нови бази в Саудитска Арабия на фона на напрежението с Иран, съобщава АП.

Американските военни посочиха конкретно пристанище на Червено море и две летища. Те описват работата като планиране при "извънредни ситуации". Американските сили вече са изпробвали разтоварване и товарене на пристанището на град Янбу - важен терминал за петролопроводи на монархията.

Използвайки Янбу, а също военновъздушните бази в Табук и Таиф на Червено море, това ще осигури повече възможности на американските военни по важен морски път, който е под засилени атаки от подкрепяните от Иран йеменски хуси.

Но съобщението е направено на фона на обтегнатите отношения между Рияд и Вашингтон заради убийството на журналиста Джамал Кашоги и продължаващата война на кралството в Йемен. Разполагането на американски войници, дори и временно, в бази в кралството може да разгневи екстремисти.

Говорител на Централното командване на САЩ коментира, че се прави оценка на местата в Саудитска Арабия от повече от една година, което е в отговор на атаката по саудитската петролна индустрия през септември 2019 г. Рияд и Вашингтон обвиниха Иран за атаката.