Русия "затъна" в Сирия и търси други държави да финансират възстановяването на страната. Това заяви съветникът на Белия дом по национална сигурност Джон Болтън.

Това според него е възможност за Вашингтон да настоява за изтегляне на иранските сили от арабската държава.

Ако САЩ ни нападнат, ще ударим и съюзниците им, заплаши Иран

Ако САЩ ни нападнат, ще ударим и съюзниците им, заплаши Иран

Официалният представител разкритикува предложението на президента Доналд Тръмп

В интервю за "Ройтерс" по време на посещение в Израел Болтън отбеляза, че контактите на САЩ с Русия не включват разбирателство за операция на сирийските сили срещу бунтовниците в Идлиб. Но той предупреди срещу всяко използване на химическо или биологично оръжие там.

Рохани: САЩ няма да посмеят да нападнат Иран

Рохани: САЩ няма да посмеят да нападнат Иран

Ние трябва да се подготвим за борба срещу военни сили

Нашите интереси в Сирия са да приключим с унищожаването на халифата на ДАЕШ ("Ислямска държава") и да се справим с продължаващата терористична заплаха от ДАЕШ, каза той и добави, че Вашингтон също се притеснява от присъствието на ирански милиции.

"И това са проблемите, които ни задържат там", изтъкна той.

Болтън поясни още, че руският президент Владимир Путин е отбелязал на срещата си с Доналд Тръмп в Хелзинки на 16 юли, че Москва не може да изгони иранците от Сирия.

"Но той също каза, че интересите му и интересите на Иран не са същите. Така че ние очевидно ще говорим с него за това каква роля могат да играят", изтъкна Болтън, който ще се срещне с руския си колега Николай Патрушев в Женева в четвъртък.

Съветникът на Тръмп предупреди, че САЩ ще отговорят, ако бъдат използвани химически оръжия в Идлиб.

Той увери, че САЩ не искат промяна на правителството на Иран, а промяна на поведението на Ислямската република.

"Трябва да бъде ясно, промяна на режима в Иран не е американска политика. Но ние искаме голяма промяна в поведението на режима", обяви Болтън на пресконференция в Йерусалим, където проведе разговори с израелски лидери.

По думите му върнатите от Вашингтон санкции са оказали голямо влияние върху иранската икономика и общественото мнение в Ислямската република.

Джон Болтън е на мнение, че кризата между Турция и САЩ може веднага да бъде прекратена, ако Анкара освободи американския пастор Андрю Брънсън. Според него катарските пари няма да помогнат на икономиката на Турция.

Съветникът на Белия дом също коментира, че администрацията на Тръмп не е обсъждала САЩ да признае Голанските възвишения за израелска суверенна територия.