Президентът на САЩ Доналд Тръмп обявява, че страната му налага най-големите санкции срещу Северна Корея, съобщават АП и други агенции.

Преди няколко дни стана ясно, че вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс е трябвало да се срещне със севернокорейски официални представители по време на Зимните олимпийски игри, но срещата е отменена от КНДР в последната минута.

КНДР отменя в последната минута историческа среща с Майк Пенс

КНДР отменя в последната минута историческа среща с Майк Пенс

Северна Корея се отказали или никога не са били искрени в желанието си, смятат САЩ

Новите санкции имат за цел да принудят лидера на Северна Корея Ким Чен-ун да се откаже от ядрените оръжия.

Белият дом съобщи, че финансовото министерство предприема нови действия за допълнително блокиране на източниците на приходи и гориво, които режимът използва за финансиране на ядрената програма и въоръжените си сили. Допълва се, че санкциите засягат 56 кораба, корабни компании и търговски компании, които помагат на Северна Корея да заобикаля рестриктивните мерки.

Тръмп ще обяви мерките по време на реч на ежегодна конференция на консерваторите до Вашингтон.

Той ще ги опише като "най-големите нови санкции, които някога са налагани на севернокорейския режим".

Действията на Вашингтон идват на фона на визитата на Иванка Тръмп в Южна Корея във връзка със закриването на Олимпиадата.

Междувременно говорител на президента на Южна Корея заяви, цитиран от "Ройтерс", че Сеул не може да признае КНДР за ядрена държава. Говорителят добави, че преговорите за ядрено разоръжаване и разведряване на отношенията трябва да вървят ръка за ръка.