Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп планира да събира ДНК проби от стотици хиляди мигранти всяка година и да вкарва резултатите в национална база данни на престъпници, пише "Ню Йорк таймс".

Високопоставени служители на Департамента за вътрешна сигурност съобщиха, че правосъдното министерство разработва федерална наредба, която ще даде пълномощия на имиграционните служители да събират ДНК от мигрантите в центровете за задържане в страната. В момента в САЩ са задържани повече от 40 000 души.

Хиляди нови досиета ще влязат във ФБР, чиято ДНК база данни е ограничена до проби от лица, които са били арестувани, повдигани са обвинения срещу тях или са осъдени за сериозни престъпления.

Отдавна има призиви да се събират ДНК проби от имигрантите, което би помогнало за установяването на самоличността на престъпници, които преди са били задържани от имиграционните власти. През 2005 г. Конгресът прие закон, който позволява събиране на ДНК, но тогава в сила имаше изключение, което защитаваше мигрантите.

Представител на Департамента за вътрешна сигурност коментира, че изключението е остаряло и е време да бъде премахнато.

Новите правила също ще позволят на правителството да събира ДНК от деца, както и от тези, които търсят убежище на контролно-пропускателните пунктове.

Активисти предупреждават, че граждани на САЩ, които инцидентно са били задържани от имигрантските служби, може да бъдат принудени да предоставят ДНК проба.

Властите твърдят, че новата инициатива е разрешена от DNA Fingerprint Act от 2005 г. До момента задържаните имигранти не бяха обхващани от закона заради споразумение между двама представители от администрацията на бившия президент Барак Обама.