Координаторът за стратегически комуникации на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби коментира пред СиЕнЕн, че администрацията на Байдън ще продължи да дава оръжия на Украйна.

Кърби добави, без да разкрива никаква секретна информация и като се имат предвид последните развития във войната, Путин има проблеми с доставките на оръжия. Много вероятно, каза той, проблемите са причинени от санкциите, засягащи неговата офанзивна и отбранителна система.

Забележките идват, след като президентът на САЩ Джо Байдън обеща, че Вашингтон ще предостави на Украйна модерни системи за противовъздушна отбрана. От друга страна, по-рано Кремъл коментира, че снабдяването на Киев с ПВО от САЩ ще направи конфликта "по-болезнен".

Американските ПВО само ще направят конфликта по-болезнен за Украйна, предупреди Кремъл

Американските ПВО само ще направят конфликта по-болезнен за Украйна, предупреди Кремъл

Те обаче нямало да променят целите на Русия и крайния резултат от войната

Байдън разговаря с украинския президент Володимир Зеленски в понеделник след ударите с руски ракети, насочени към градове в Украйна, осъждайки ударите и обещавайки продължаване на помощта за сигурността на САЩ, "включително модерни системи за противовъздушна отбрана".

По време на разговора, както се казва в изявление на Белия дом, Байдън "изрази своето осъждане на ракетните удари на Русия в Украйна, включително в Киев и предаде своите съболезнования на близките на убитите и ранените при тези безсмислени атаки". Байдън обеща да продължи да предоставя на Украйна необходимата подкрепа, за да се защити, включително модерни системи за противовъздушна отбрана.

Белият дом не уточни кои системи за противовъздушна отбрана е обсъдил Байдън със Зеленски, но по-рано Съединените щати се ангажираха да предоставят на Украйна модерни ракетни системи земя-въздух. NASAMS ще бъде в състояние да прихващат руски крилати ракети.

Байдън, се казва в изявлението, "също така подчерта продължаващия си ангажимент със съюзници и партньори да продължи да налага разходи на Русия, да държи Русия отговорна за нейните военни престъпления и жестокости и да предоставя на Украйна сигурност, икономическа и хуманитарна помощ".

Запитан дали атаките от последните 24 часа ще променят изчисленията за това какво САЩ биха обмислили да предложат на Украйна, високопоставен служител на администрацията каза, че нямат изявления на този фронт, но че САЩ ще продължат да помагат за предоставянето на Украйна в кратки срокове и системи за противовъздушна отбрана.

Втори високопоставен служител на администрацията предостави следното резюме на помощта за противовъздушна отбрана, предоставена на Украйна от САЩ: "Ние прехвърлихме повече от 1400 противовъздушни системи Stinger в Украйна, както и радари за въздушно наблюдение и многофункционални радари. Дадохме възможност на нашите съюзници да прехвърлят свои собствени системи за противовъздушна отбрана в Украйна - включително предаването от Словакия на критична система С-300 през април. А през август президентът Байдън обяви нов пакет за помощ за Украйна, който включва поръчки за 8 нови NASAMS — модерни ракетни системи земя-въздух. Ние ще продължим да предоставяме на Украйна това, от което се нуждае, за да се защитава."

От брифинг на Министерството на отбраната в края на септември САЩ все още не са доставили NASAMS на Украйна. По това време бриг. Генерал Патрик Райдър каза, че се очаква две системи да бъдат доставени през следващите два месеца, а останалите шест да пристигнат на неопределена дата.

Руският посланик в САЩ предупреди Запада да не пресича "червените линии"

Руският посланик в САЩ предупреди Запада да не пресича "червените линии"

Военната подкрепа за Украйна потвърждавала участието на САЩ и съюзници в конфликта

Държавният секретар Антъни Блинкън също разговаря с украинския външен министър Дмитро Кулеба в понеделник, за да потвърди подкрепата на САЩ след смъртоносните удари. Русия изстреля общо 84 крилати ракети срещу цели в Украйна в понеделник, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в публикация във Facebook.

Руският президент Владимир Путин каза, че ударите са отговор на това, което той определи като "терористични актове" от страна на Киев. По-конкретно, той се позова на експлозията в събота на Керченския мост, свързващ Русия и Крим - за която той обвини "специалните служби" на Украйна - и списък с други предполагаеми "престъпления".

Кулеба каза, че подобни твърдения са "глупости", като написа в туит, "Путин е отчаян поради пораженията на бойното поле и използва ракетен терор, за да се опита да промени темпото на войната в своя полза". Украинската агенция за отбранително разузнаване заяви в изявление в понеделник, че Москва е планирала "мащабна" ракетна атака срещу Украйна от началото на миналата седмица.

Дмитрий Медведев, заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Русия, също наскоро каза, че смята, че Москва трябва да се стреми към "пълен демонтаж" на "режима" на Зеленски.

В публикация в Telegram Медведев, който бе президент на Русия между 2008 и 2012 г., каза: "Украинската държава в сегашната си конфигурация... ще представлява постоянна, пряка и ясна заплаха за Русия. Ето защо, освен защитата на нашия народ и защитата на границите на страната, целта на нашите бъдещи действия, според мен, трябва да бъде пълното разрушаване на политическия режим на Украйна".

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност, каза, че вероятно ще има допълнителни пакети за подкрепа за Украйна, обявени "в много близко бъдеще". "Ясно е, че той (Путин) изпитва натиск както у дома, така и в чужбина и как реагира на това само той може да каже", каза Кърби. "Той разбира добре, че не се справя добре на бойното поле."

Запитан дали смята, че подобни удари правят по-вероятно Путин да прибегне до ядрени оръжия, Кърби каза, че САЩ не са видели нищо ново.

"Продължаваме да наблюдаваме ядрените му способности, възможно най-добре. И това, което мога да ви кажа днес е, че просто не виждаме никакви индикации, че Путин е взел решение да използва оръжия за масово унищожение или дори ядрени оръжия. И не сме видели нищо, което да ни даде причина да променим собствената си възпираща позиция", каза Кърби.

Споменаването на системата за противовъздушна отбрана идва на фона на поредица от ескалации във войната.

Миналия месец Путин произнесе реч, в която обяви частичната мобилизация на около 300 000 резервисти след успешни украински контраатаки, повдигайки призрака на ядрените оръжия, ако прецени, че "териториалната цялост" на Русия е застрашена. А руският президент наскоро обяви анексирането на четири украински региона в нарушение на международното право.

Миналата седмица Байдън отправи остро предупреждение за опасностите от ядрените заплахи на Путин, позовавайки се на перспективата за "Армагедон". Но много американски служители заявиха, че коментарът не се основава на нови разузнавателни данни за намеренията на Путин или промените в ядрената позиция на Русия.

Москва: САЩ отдавна участват в конфликта в Украйна

Москва: САЩ отдавна участват в конфликта в Украйна

Русия е готова за среща Путин - Байдън