Синът на основателя на Ал Кайда Осама Бин Ладен, Хамза, е починал, според американските разузнавачи, предаде BBC.

Подробности за мястото или датата на смъртта на Хамза Бин Ладен остават неясни в анонимните доклади.

През февруари правителството на САЩ предложи 1 милион долара за информация, водеща до местонахождението му.

Хамза Бин Ладен, за когото се смяташе, че е на възраст около 30 години, беше пуснал аудио и видео съобщения, призоваващи за атаки срещу САЩ и други страни.

Докладите за първи път бяха пренесени от NBC и New York Times.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказа да коментира въпроса, както и съветникът по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън.

Хамза Бин Ладен призова джихадистите да отмъстят за убийството на баща му от американските специални сили в Пакистан през май 2011 г.

Той също беше призовал хората от Арабския полуостров да въстанат. Саудитска Арабия го лиши от гражданството си през март.

Смятало се, че той е бил под домашен арест в Иран, но други доклади предполагат, че той също може да е пребивавал в Афганистан, Пакистан и Сирия.

Американският държавен департамент заяви, че в документите, иззети при нападението през 2011 г. в къщата на баща му в Пакистан, се предполага, че Хамза Бин Ладен се грижи, за да поеме ръководството на Ал Кайда.

Съобщава се, че американските сили са открили видео на сватбата му с дъщерята на друг висш лидер на Ал Кайда, за която се смяташе, че се е състояла в Иран. Новият му свекър е Абдула Ахмед Абдула или Абу Мохамед ал Масри, обвинен за предполагаемото му участие в атентатите през 1998 г. на американските посолства в Танзания и Кения.

Ал Кайда беше групата, която стоеше срещу пагубните атентати срещу Съединените щати на 11 септември 2001 г., но нейният статус беше подкопаван през последното десетилетие, след като групата на Ислямска държава нарасна до известност.