САЩ намаляват визовите си услуги в Русия, след като Москва поиска рязко да намалят дипломатическия персонал в отговор на новите санкции на САЩ, съобщава Ройтерс.

Президентът Владимир Путин, реагирайки на новите санкции, наложени от Конгреса на САЩ, поиска Вашингтон да намали дипломатическия и техническия състав в Русия със 755 души или около 60% до 1 септември.

Русия предприе ответни мерки срещу САЩ

Русия предприе ответни мерки срещу САЩ

Вашингтон да намали дипломатическия персонал в Русия

Американското посолство в Русия съобщава, че това ги принуждава да преосмислят визовите операции и на 23 август прекратяват всички неимигрантски визови операции в Русия.

Издаването на визи ще бъде възобновено на 1 септември, но ще бъде "в много по-малък мащаб". 

"Капацитетът за интервюта в бъдеще ще бъде значително намален, защото трябваше да намалим значително персонала, за да спазим изискването на руското правителство", заявява посолството на своя уеб сайт.

Руските граждани, които искат да посетят Съединените щати за туризъм, вече няма да могат да кандидатстват чрез консулствата на САЩ извън Москва и ще трябва да пътуват до руската столица.

Тръмп подписа закона за санкции срещу Русия

Тръмп подписа закона за санкции срещу Русия

Законът предвижда укрепване и разширяване на режима на санкции във финансовия, петролния и газов сектор

Това ще създаде сериозно логистично предизвикателство за някои руснаци, тъй като страната се простира през единадесет часови зони.

Съединените щати имат в момента консулства в Санкт Петербург, Екатеринбург и Владивосток.

"Визовите операции в консулствата на САЩ ще бъдат временно отменени за неопределено време", заявява посолството.

"Решението на Русия да намали дипломатическото присъствие на САЩ поставя под въпрос сериозността на Русия по отношение на по-добрите отношения с Вашингтон", посочва посолството.

Мария Захарова, говорителка на руското външно министерство, заяви по-рано този месец, че САЩ са издали миналата година около 150 000 визи на руски граждани.

"Ние ще работим с намален капацитет, докато нивото на персонала ни намалява", допълва от американска страна.