Генералният щаб на Русия обяви, че разположената от САЩ система за противоракетна отбрана провокира нова въоръжена надпревара, съобщават руски медии.

Според заместник-директора на Главната дирекция за операции към щаба Виктор Познихир щитът разрушава международните системи за сигурност, допълвайки, че САЩ искат да спечелят контрол със сдържането на Русия и Китай.

Китай и Русия категорично се обявиха против решението на Вашингтон да разположи щит в Южна Корея. Москва също е категорично против щита в Европа.

Отделно генерал-лейтенант Сергей Рудской, шеф на Главната дирекция за операции към щаба, поясни, че американският патрул в Черно море представлява потенциална заплаха за сигурността на Русия, защото не е ясно какви ракети има на корабите.

Притоворакетните бази на САЩ в Европа и корабите до руските граници създават голям потенциал за извършване на изненадваща ракетна и ядрена атака, подчерта Рудской.

Русия многократно предупреди, че струпването на натовски сили до руските граници е провокация, която води до дестабилизиране на региона.