Съединените щати, Великобритания и Канада планират да наложат санкции срещу белоруски граждани, за фалшифициране на избори и насилие срещу мирни протестиращи, съобщават 6 източници, цитирани от "Ройтерс".

Четири от източниците, всички които са говорили при условие за анонимност, заявиха, че санкциите на САЩ, Великобритания и Канада могат да влязат в сила още в петък, въпреки че предупредиха, че може и да се забавят предвид предизвикателството да се координират трите държави.

Източниците заявиха, че санкциите имат за цел да покажат, че ще има последици за спорните избори и отношението към протестиращите в Беларус, където президентът Александър Лукашенко управлява от 26 години.

Лукашенко, чиито сили са задържали или прогонили всички водещи фигури на опозицията в Беларус, арестува хиляди протестиращи и ограничи репортажите в новините, внезапно положи клетва за шести мандат в сряда.

На 1 септември високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ заяви пред "Ройтерс", че Съединените щати обмислят налагане на санкции срещу седем беларуси, които според него са замесени във фалшифициране на резултатите от изборите и в насилие срещу протестиращи.

Британският външен министър Доминик Рааб заяви в парламента в четвъртък, че Великобритания подготвя санкции срещу отговорните за сериозни нарушения на правата на човека в Беларус и се координира със САЩ и Канада "по спешност".

Европейският съюз заяви, че Лукашенко не е легитимен президент на Беларус и полагането на клетва е директно срещу волята на хората.

ЕС отказва да признае Лукашенко за президент на Беларус

ЕС отказва да признае Лукашенко за президент на Беларус

Заради липса на демократична легитимност