Според скорошни сателитни снимки, китайските военни са усъвършенствали обучението си с противокорабни ракети от поразяване на големи цели с размер на самолетоносач до по-малки кораби и военноморски бази, пише South China Morning Post.

Те показват тренировъчна база в отдалечената пустиня Такламакан на Синдзян с схема на макет на кораб, акостирал във военноморска база, която прилича на такава в североизточен Тайван и други цели в Гуам, според военноморски анализатор от Тайпе.

Китай проведе военни маневри до Тайван

Китай проведе военни маневри до Тайван

Напрежение в ключов регион

Новинарският сайт на Военноморския институт на САЩ съобщи, че новите сателитни снимки показват, че Китай изгражда по-мащабни цели по протежение на пустинята, включително модели на разрушители и кейове.

"Макетите предполагат, че военните кораби на Народноосвободителната армия (НОАК) симулират прецизни удари, за да поразят цели както във военноморската база в Гуам, така и във военното пристанище Суао чрез своите противокорабни ракети YJ-21", коментира военноморският експерт от Тайван Лу Ли-ши, във връзка с изображенията.

"НОАК също така ще нанесе ракетен удар във военно време, насочен към ключови тайвански инсталации - включително не само въздушните бази, контролни центрове, бункери за съхранение, но и военноморски бази", добави Лу.

Военен кораб на САЩ в Тайванския проток раздразни Китай

Военен кораб на САЩ в Тайванския проток раздразни Китай

Пекин е отправил предупреждение