Акциите на енергийния гигант Saudi Aramco записаха нов ръст по време на втория ден от търговията си, което изпрати пазарната капитализация на компанията до завидните 2 трилиона долара за кратко, които бяха заложени като цел от принц Мохамед бин Салман, информира Money.bg.

При отварянето на борсата ценните книжа поскъпнаха с 10% до 38,7 риала или 10,32 щатски долара. По-късно обаче те изгубиха аванса си и пазарната им оценка се сви под тази граница.

Въпреки това "докосването" до нивото от 2 трилиона долара прави Saudi Aramco два пъти по-скъпа от останалите най-големи дружества в света. Около 1 трилион долара е пазарната капитализация на гигантите Microsoft и Apple.

В сряда Саудитска Арабия написа нова страница в историята на фондовия пазар с листването на 1,5% от акциите на Saudi Aramco на местната борса. Това официално се превърна в най-големия дебют на борсата досега. През първия ден от търговията капитализацията на дружеството стигна 1,88 трилиона долара.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман обяви за първи път идеята за IPO-то през 2016 година като част от стратегията Vision 2030. Нейната цел беше да намали зависимостта на бюджета на Рияд от петролния пазар.

Очакванията на анализаторите бяха, че оценката на Saudi Aramco няма да се доближи до 2 трилиона долара и ще бъде между максимум 1,5 и 1,7 трилиона долара.