Вътрешното министерство на Саудитска Арабия съобщи, че 47 души са екзекутирани за организиране и провеждане на терористични нападения, насочени срещу цивилни и силите за сигурност в страната и чужбина, съобщава „Ал Арабия”.

Сред екзекутираните е и известният шиитски духовник Нимр ал Нимр, подчертават в съобщение от ведомството.

Повечето от екзекутираните са участвали в серия нападения, проведени от „Ал Кайда” в периода 2003-2006 година, уточняват от министерството, като се допълва, че повечето от екзекутираните са от монархията - 45 от кралството, един от Египет и един от Чад.

47-те мъже са екзекутирани в 12 региона на монархията. В четири региона екзекуциите са извършени чрез разстрел, а в другите региони осъдените на смърт са обезглавени със сабя.

Снимка 214323

Източник: ЕПА

Вчера правозащитни организации обявиха, че Саудитска Арабия е изпълнила 157 екзекуции през 2015 година, а броят на обезглавяванията е достигнал най-високото ниво в кралството от 20 години.

Междувременно редица шиитски представители призоваха ислямския свят да осъди извършената от Рияд екзекуция на Нимр.

Според иракски депутат екзекуцията има за цел да засили сблъсъка между сунити и шиити и да „подпали региона”.

Ирански висш представител прогнозира, че саудитската кралска фамилия ще бъде свалена от власт.

Няма съмнения, че тази чиста кръв ще оцвети саудитската кралска фамилия и ще доведе до изваждането й от страниците на историята, заплаши аятолах Ахмад Хатами, член на Съвета за целесъобразност.

Външното министерство на Иран обвини Саудитска Арабия, че подкрепя терористи.

Рияд ще плати висока цена за екзекутирането на шиитския духовник, заплаши ведомството.

Нимр е свързан с протестите в Саудитска Арабия по време на Арабската пролет.

Снимка 214327

Източник: ЕПА

В същото време полицията в Бахрейн използвала сълзотворен газ срещу десетки хора, участвали в протест във връзка с екзекуцията на шиитския духовен водач, съобщиха свидетели, цитирани от Ройтерс.

Демонстрантите носеха портрети на Нимр по време на протест в шиитско село, намиращо се западно от столицата Манама.

Участниците призоваха за протести в Близкия изток – знак, че смъртта на духовника вече носи религиозно напрежение в региона.