Саудитска Арабия е екзекутирала рекордните 184 души миналата година, според правозащитната Amnesty International

В своя глобален преглед на 2019 г. на смъртното наказание, публикуван във вторник, Amnesty съобщи, че останалият свят отбеляза спад на смъртните присъди.

Рияд екзекутира 178 мъже и шест жени през 2019 г., малко над половината от които са чужди граждани. 149 смъртни присъди са били изпълнени там през 2018 година.

По-голямата част от тях са били за престъпления, свързани с наркотици и убийства.

Саудитска Арабия арестува 300 души за корупция

Саудитска Арабия арестува 300 души за корупция

Вероятно отново чистка на неудобни за принц Мохамед

В същото време обаче режимът в Рияд бе обвинен, че стои зад убийството на журналиста дисидент Джамал Кашоги. Той бе убит в посолството в Турция. Кралското семейство бе подложено на натиск, тъй като Кашоги е известен с критиките си към него.

Само 20 държави са отговорни за всички известни екзекуции в световен мащаб.

Иран и Китай заемат челните места в класацията, като точният брой във втората страна, остава държавна тайна. Броят на екзекуциите почти се удвои в Ирак, се добавя в доклада.

"Смъртното наказание е отвратително и нечовешко наказание и няма достоверни доказателства, че намалява престъпността повече от затвора", заяви Клеър Алгар, старши директор на Amnesty International за научни изследвания и политика. Голяма част от страните признават това и е окуражаващо да се види, че екзекуциите продължават да спадат по целия свят."