Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства въведоха ДДС (Данък върху добавената стойност), съобщава АФП.

До днес двете държави се радваха на безданъчен рай и социалната система "от люлка до гроб". Те са първите държави в Персийския залив, които въвеждат ДДС.

Отделно Рияд увеличава с до 127% цените на горивата, което влезе в сила от полунощ. Монархията прие серия от мерки през последните две години, за да увеличи постъпленията в хазната и да съкрати разходите заради нестабилните цени на петрола на световните пазари, което доведе до увеличаване на бюджетния дефицит.

Повечето стоки и услуги ще бъдат облагани с 5% ДДС. 

Според анализи двете правителства могат да увеличат постъпленията с 21 милиарда долара през 2018 г., което е равнозначно на 2,0% от БВП.

Бахрейн, Кувейт, Оман и Катар също възнамеряват да въведат ДДС, но на този етап са решили да го отложат за началото на 2019 г.

За втори път се увеличава акцизът върху горивата в Саудитска Арабия за последните две години. Но въпреки това цените на горивата остават едни от най-ниските в света.

Висококачественият бензин се увеличава със 127% от 24 цента за литър (1,09 долара за галон) до 54 (2,46 долара), докато бензинът с ниско качество нараства с 83% от 20 цента за литър (91 цента за галон) до 36,5 цента (1,66 долара).

Акцизът върху дизела и керосина остава без промяна.

През миналия месец Саудитска Арабия спря субсидиите за електричество, което доведе до рязко увеличение на сметките. Страната има бюджетен дефицит от 260 милиарда долара за последните четири фискални години и не се очаква да го балансира до 2023 г.