Саудитска Арабия иска да направи Катар остров. Представено е предложение да се изкопае канал по протежение на саудитско-катарската граница, съобщи Forbes.

В началото на юни 2017 г. Саудитска Арабия беше една от четирите държави заедно с Бахрейн, Египет и ОАЕ, които бойкотираха повечето търговски и транспортни връзки с Катар. Оплакванията им, категорично отричани от Катар, бяха, че техният малък, но изключително богат съсед се намесва във вътрешни работи на държавите, подкрепя терористични групи и се приближава твърде близо до Иран.

Катар успя да спре бурята като разви нови търговски отношения с Оман, Иран и Турция.

Саудитска Арабия изглежда иска да нарисува - или по-скоро да изкопае - линия в пясъка, създавайки постоянна физическа граница между двете страни и по същество да превърне полуострова Катар в остров.

Според доклад на уебсайта Sabq, в предложения проект, който все още не е официално одобрен, участва консорциум от девет местни фирми.

Търговската обосновка на изкопаването на канала е да се разработят туристически курорти по новия воден път с планове за най-малко пет хотела. Планирано е и изграждане на пристанища и създаване на зона за свободна търговия.

Според информацията в местната преса канал широк 200 м ще бъде изкопан до дълбочина 20 м, което ще позволи проходът да бъде използван за товарни, контейнерни и пътнически кораби до дължина 295 м, ширина 33 м и с максимален ход 12 м. Предварителните разходи са оценени на 747 млн. щатски долара.