Саудитска Арабия иска ядрена сделка със САЩ. Вашингтон може ли да се довери на Рияд, че няма да изгради атомна бомба, пише американското издание "Ню Йорк таймс".

Преди ЦРУ да обвини престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, американските разузнавателни агенции се опитваха да разрешат друга мистерия: Дали принцът полага основата за създаване на атомна бомба?

33-годишният принц ръководи преговори с енергийното министерство и Държавния департамент за закупуване на американски проекти за ядрени централи в монархията. Сделката се оценява на около 80 милиарда долара, като крайната цена зависи от това колко централи Рияд възнамерява да изгради.

Но възниква един проблем: Саудитска Арабия настоява сама да си произвежда ядреното гориво, въпреки че може да го купи по-евтино от друга държава, разкриват американски и саудитски източници, запознати с преговорите. Това безпокои Вашингтон, тъй като Саудитска Арабия може да използва горивото в тайна програма за създаване на атомни оръжия. Преди ядрената сделка през 2015 г. САЩ и съюзниците им се притесняваха, че Иран прави точно това.

По-рано тази година принц Мохамед отправи заплаха - съвпада с течащите преговори със САЩ - че ако Иран разработи атомни оръжия, Рияд ще ги последва възможно най-скоро.

Американски източници разкриват, че Саудитска Арабия е казала пред администрацията на президента Доналд Тръмп, че няма да се подпише по споразумение, което ще позволи инспекции на ООН в арабската страна в случай, че има подозрения, че работи върху атомна бомба.

Администрацията на САЩ публично не разкрива на какъв етап са преговорите. Но американски източници твърдят, че ако САЩ не продадат ядрено оборудване на Саудитска Арабия, някой друг ще го направи - може би Русия, Китай или Южна Корея.

Според ядрени експерти принцът не трябва да получава помощ в ядрената сфера, след като предупреди, че може да се сдобие с ядрено оръжие за сдържане на Иран.